2014. február 24., hétfő

Rendezvények Esterházy Jánosról


Az alábbiakban igyekszünk rögzíteni 2014-től minden olyan rendezvényt, ahol az Esterházy-életmű kerül fókuszba. A lista természetesen folyamatosan bővül.







Esterházy János emlékérmet kapott Marek Jedraszewski krakkói érsek és Paulisz Boldizsár

A felvidéki mártír politikus emlékére alapított díjat adományozta a Rákóczi Szövetség 2018. március 20-án az Országházban Marek Jedraszewski krakkói érseknek és Paulisz Boldizsárnak, a zoboralji Esterházy-emlékhely létrehozójának.

Molnár Imre előadása Esterházyról Erdélyben

A csíkszeredai Magyar Főkonzulátus szervezésében 2015. április 14. és 16. közt Molnár Imre történész, Erdély három nagy városában, Kolozsvárott, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában tartott előadást Esterházy Jánosról. Ennek köszönhetően az erdélyi magyarság első alkalommal ismerkedhetett meg részletekbe menően a mártír felvidéki magyar politikus élet-és szenvedéstörténetével.
Tovább a cikkre: felvidek.ma

Mirovi megemlékezés 2014

a Cseh-és Morvaországi Magyarok Szövetsége Ostrava-i alapszervezete tisztelettel meghívja Önt gróf ESTERHÁZY JÁNOS a felvidéki magyarság mártírpolitikusa emlékére és halálának 57.évfordulójára rendezett ünnepségre.
Időpontja: 2014 június 21. szombat
Színhelye: Mírovi rabtemető, Északmorvaország

Esterházy emléktáblát avattak Léván

Helyszín: Léva, Czeglédi Péter Református Gimnázium udvara, Szent Mihály plébániatemplom.
Időpont: 2014. június 4.
Facebook.



Molnár Imre előadása Szentpéteren (Komáromi járás, 2014.03.21.) 

Március 21-én koradélután Molnár Imre történész, a legkiválóbb Esterházy-kutató előadásával zárultak a Kossányi Napok. Felvidék.ma.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár ünnepi beszéde (2014.03.09, video)

Rákóczi Szövetség - Esterházy Emlékbizottság a Budapesti Szép utcában tartott ünnepségén modnott beszéd tartalma és a video a kormany.hu oldalon , illetve az mno-n olvasható és nézhető.

CSMMSZ megemlékezés (2014)

Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt rótták le tiszteletüket 2014. március 8-án, szombaton Prágában a csehországi magyarok. A megemlékezést szervezték: A Coexistentia - Együttélés Politikai Mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága,  és Magyar Nemzeti Tagozata, valamint a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Prágai Alapszervezete és a Görgey Artúr Társaság
CSMMSZ-honlap

Konferencia a nyitrai egyetemen (2014.03.05)

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán került sor március 5-én arra a konferenciára és kerekasztal-beszélgetésre, amelyet „Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében" címmel az Élő Zoboralja Polgári Társulás szervezett.
felvidek.ma

Molnár Imre történész, diplomata előadása

Erdélyi Gyülekezet, 2014. február 23-án 10 órakor.
Facebook

Dr. Molnár Imre szociológus, történész, diplomata rövid életútja:
A felvidéki Ipolyságon (jelenleg Sahy, Szlovákia) született 1956. november 26-án. Nős, négy gyermek édesapja. A Pozsonyi Comenius Egyetemen végzett két év után, 1979-1981 között a szegedi JATE hallgatója volt. 1986-ban az ELTE BTK-n diplomát, majd egyetemi doktori (1994) és kandidátusi (1998) fokozatot szerzett. 1986-1988 között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, 1988-1990 között a Magyarságkutató Intézetben, 1990-1993 között a Miniszterelnöki Hivatal Határon Túli Magyarok Hivatalában, 1993-1998 között pedig a Teleki László Alapítvány Közép-Európa Intézetében dolgozott. 1998-tól a Magyar Külügyminisztérium (legutóbb diplomataként Magyarország Varsói Nagykövetségének) munkatársa. Több, a szlovákiai magyarság történelmével és a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokkal foglalkozó cikk, tanulmány és könyv szerzője, szerkesztője. Egyetemi tanulmányai befejezése óta foglalkozik Esterházy János életművének kutatásával. Kutatási eredményeit a magyar nyelven kívül lengyelül, szlovákul, németül és angolul is publikálta.
Főbb munkái:
  • „Mint fészekből kizavart madár”A hontalanság éveinek irodalma” Tóth László szerzőtárssal (Budapest, 1990)
  • „Hazahívott a szülőföld, Visszaemlékezések, dokumentumok a szlovákiai magyarok deportálásáról 1945-1953”, Varga Kálmán szerzőtárssal (Budapest, 1992)
  • Esterházy János. Életrajz (Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 1996)
  • Esterházy János: A kisebbségi kérdés (Budapest, 2000. szerk.)
  • Kegyelem életfogytig, Esterházy János szenvedéstörténetének dokumentumai Mycielskiné Esterházy Mária feljegyzései alapján (Szeged, METEM, 2008)
  • Esterházy János „Sem gyűlölettel, sem erőszakkal…” (Komárom, 2008)
  • Esterházy János élete és mártírhalála (Méry-Ratio, Budapest, 2010.)
  • Boldog Jerzy Popieluszko (Szeged, METEM, 2010)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése