2013. november 13., szerda

Korzika autonómiája

[A Falchbarth-műhely 2011-től autonómia-kutatásokat folytat. Az alábbi tanulmányt e sorozat részeként közöljük. A korzikai autonómia elemzését készítették: Bokros Csilla, Rajna Fruzsina.]

1. Földrajzi elhelyezkedés, adatok

Korzika szigetét sok névvel illették már, mint például „A Szépség szigete”, „Napóleon szigete”,  „Az illatos sziget” , „A (nap)fény szigete”, „A hegyi emberek szigete”.
Korzika a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete. 17 kilométerre fekszik a francia partoktól délre és 85 kilométerre az olasz partvonaltól. Szardínia szigete felett helyezkedik el. A főként hegyvidéki domborzat állattenyésztést és hegyvidéki mezőgazdaságot tesz lehetővé. Korzika területe 8681 négyzetkilométer. Partvidéke 1100 kilométer hosszú, homokos, éhol kavicsos strandok, festői, sziklákkal tagolt öblök jellemzik. A partok mentén kb. 100 kisebb és nagyobb sziget sorakozik szétszórtan.
Korzika Franciaország 26 régiójának egyike, de bizonyos tekintetben a többi régiótól eltérő jogállása van, sajátos jogállással bír autonómiája. Több olyan fontos jogot élvez, amely szélesebb hatáskört biztosít számára, mint amennyivel a többi régió rendelkezik, de összességében jogi helyzete mégiscsak a többi régióéhoz hasonló. A köznyelvben Korzikát mindenesetre csak régiónak nevezik. A szigetet Franciaország partjaitól a Ligur-tenger választja el, ennek ellenére Korzika hivatalosan Franciaország szerves részének, és nem tengeren túli területnek számít.
Korzika szigete a mai napig Franciaország része. A sziget 302 ezer lakójából 290 ezer tekinthető effektíven korznak, de diaszpórában még rengeteg korz nemzetiségű él, becslések szerint a 600 ezret is megközelíti a korz nemzetiségűek száma.
Zászlaja: A sziget jelképének atyja egyesek szerint Pascal Paoli volt,  aki a szardíniai zászló motívumát használta fel a függetlenségi törekvéseinek kifejezésére. A fehér alapon fekete mór fej, így lett a szabadság, a jövőbe vetett hit megtestesítője.

Közigazgatás
Ország
Franciaország
Rang
Régió
Székhely
Ajaccio
Megyéi
Corse-du-Sud(2A)
Haute-Corse (2B)
Elnök
Paul Giacobbi
Népesség
Teljes népesség
302 000 fő (2008)
Ebből korzikai
290 000 fő (2008)












2. Eredet, történelem[1]

Kr. e. 6. évezredben már az laktak emberek Korzikán. Számos leletet találtak a történészek, amelyek igazolják az állítást. Az első embercsoportok Korzikán a ligurok voltak, pontosabban egy toszkánokkal kevert törzs, amely Szardínia egyes részein is megtelepedett. A 3. és 4. évezred között az arzachenai kultúra fejlődött ki a szigeten. Az Kr. e. 3. és az Kr. e. 2. évezredből kőszobrok, kőtömbök és síremlékek maradtak fenn.
A sziget az évszázadok során folyamatosan váltakozva különböző népek befolyása alatt állt. Föníciai és etruszk hódítók után Kr. e. 560 körül görög telepesek érkeztek, majd karthágói befolyás alá került egészen Kr. e. 237-ig, ekkor elfoglalták a rómaiak. Korzika római irányítás alatt maradt egészen 430-ig, ekkor vandálok, majd gótok rohanták le. 552-ben a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került, majd a bizánci uralom összeomlása után egymást követően újabb befolyások érték: előbb a lombardok szállták meg, majd 713-tól rendszeressé váltak az arab hódítások, végül, a 8. század végén Nagy Károly foglalta el és tett rá kísérletet, hogy a Frank Birodalomhoz csatolja. 806-tól kezdve többször is mór hódítók szálltak partra, de 810-ben vereséget szenvedtek a frankoktól. 850-től 1034-ig a Nyugat-római Birodalom és Toszkána között dúló viszályt is kihasználva a sziget nagy részét a mórok mégis meghódították, ezt követően azonban a 10. század végére feudális anarchia alakult ki. 1077-ben a pízai püspök révén Korzika a pápai legátus részévé vált és így mintegy 200 évig a Pízai Köztársaság fennhatóság alá került. A kláni kötelékek a XI. századtól uralták a korzikai társadalmi és gazdasági viszonyokat. Ez a vérségi kapcsolaton alapuló társadalmi szervezőrendszer szigorú fegyelmen alapult. Kifelé rejtették, de működése érezhető volt minden területen.
Folyamatos térhódítása után azonban 1284-ben a pízaiak ellen vívott meloriai csata után Korzika felett egy időre a Genovai Köztársaság vette át az irányítást, velük azonban 1296-tól az aragóniaiak is folyamatos harcban álltak a területért, akik 1406-ban a sziget nagy része felett át is vették a hatalmat, ám 1434-ben Genova föléjük kerekedett és az 1553-tól 1559-ig tartó rövid francia uralmat leszámítva, a 18. század végéig helyi lázadások és külső támadások ellenére az ő fennhatóságuk alatt maradt.
1755-ben kétszeri francia beavatkozás után, Pascal Paolit kinevezték tábornagynak és kikiáltották a Korzikai Köztársaságot. A Korzikai Alkotmány volt az újkor első független, nemzeti alkotmánya, ami a felvilágosodás elvei szerinti demokráciát hozott létre, és noha kevésbé ismert, előfutára volt az USA 1777-ben, és Lengyelország 1791-ben elfogadott alkotmányának. A létrejövő liberális politikai rendszer a maga idejében egyedi volt, a történelemben elsőként szavazójogot biztosított a nőknek.
1768-ban XV. Lajos, Franciaország királya Genovától megvette annak a szigettel kapcsolatos minden követelését és 1769-ben a köztársasági erők visszaverésével Korzika felett átvette az irányítást. Paoli Londonba menekült, a nagy francia forradalom után az Angliában próbált szövetségeseket találni Korzika függetlenségére irányuló törekvéseihez.
1794-ben az angolok elfoglalták a szigetet és kikiáltották az Angol-Korzikai Királyságot, azonban 1796-ban a Nemzetgyűlés egy 1789-es rendeletében kimondottaknak megfelelően Franciaország azt a sajátjának tekintette és visszafoglalta.
Az első világháború nagy veszteséget okozott, mert a francia haderőkben nagy létszámban voltak korzikai férfiak. A sziget férfi lakosságának kétharmada esett el a frontokon.
A második világháború előtt (a harmincas évek elején) a Mussolini vezette Olaszország magának kiáltotta ki Korzika szigetét. Az ottani lakosok hevesen tiltakoztak ellene és 1938-ban francia hűségesküt tettek. Ezzel kissé ellentmondásos az 1973-ban elégetett nyilvános francia zászlóégetés.
A francia hűségeskü és a triokolór égetése között 35 év telt el, ami bőven elég volt egy autonómista mozgalom kialakulására. Ez meghatározta Korzika jövőjét. Eredetük az első világháború túlélőinek szenvedélyes nacionalizmusára vezethető vissza.
1969-ben de Gaulle köztársasági elnök népszavazást írt ki a regionalizálásról, amelyet a francia nép nagy része elvetett. Utóda, Pompidou, Napoleon születésének 200. évfordulóján kijelentette, hogy Korzikának egyfajta autonómiára van szüksége. Ezt követően 1970-ben leválasztották a Provence-Cote d’Azur (francia riviéra) területtől. 1973-ban volt a tömegmegmozdulások első éve. Pár évvel és terrorcselekménnyel később egy régió specifikus hatáskört kapott Korzika. 
A sziget napjainkban sem a legfejlettebb régiója Franciaországnak. Társadalmilag is kissé elmaradott (gyakori a családok közti széthúzás, a bosszú). Sok korz a nehéz gazdasági helyzet miatt hagyta el korábban a szigetet. Gyakoriak a szeparatista megnyilvánulások, de a francia uralmat a sziget felett komolyabban nem ingatta meg semmi az utóbbi két és fél évszázad alatt.

3. Autonómia

Korzika autonómiája elsősorban területi elvű vagyis regionális autonómia, regionális többséget alkotó kisebbségi lakossal, speciális nyelvi és kulturális jogokkal. A kisebbségnek Franciaország az országoshoz képest többletjogokat biztosít, és a szigeten, vagyis regionális szinten abszolút többséget alkot a korz kisebbség. „A többségi elv érvényesülésének erejéig önállóan dönthet saját ügyeiről, azonban a cél ebben az esetben is a történelmi régió autonómiájának a biztosítása.”[2]
Korzika szigetének autonómiáját a területi autonómia negatív példájaként említi a szakirodalom. „Fábián Gyula és Ötvös Patrícia a kisebbségi regionalizmus példájaként emlegeti. A régió olyan terület, amelyen bizonyos népcsoport egy konkrét célt szeretne megvalósítani a helyi –emberi és gazdasági – erőforrások megfelelő mozgósításával. Korzika sziget autonómiájának legnagyobb hiányosságai, hogy a francia állam nem ismeri el a korzikai identitást, illetve elismeri a korzikai nyelvet önálló nyelvként, de szervezet nem szabályozza. A régiót központi akarattal hozták létre, ezért központi akarattal gyakorlatilag bármikor meg is szüntethető. Jogosítványai rendkívüli módon központ-függőek ezért bizonytalanok és állandóan változnak, módosulnak. Korzika szigete egy általános önkormányzati decentralizálódási folyamat keretében, első alkalommal 1982-ben kapott különleges jogállást. Sajátos jogosítványokkal rendelkező régióból 1991-ben (korzika- törvény) vált egyedi jogállású közösséggé, de ez elég hiányos volt, mert a helyi prefektust továbbra is a franciák nevezték ki. Ezt követően a „helyi hatalmat” az 51 tagból álló demokratikusan megválasztott Korzikai Gyűlés gyakorolja.”[3]
2008. január 12-én sorkerült egy nagyobb szeparatista mozgalomra, amikor 18 szeparatista egy párizsi kormányrendelet miatt hajtott végre francia kormányépület elleni támadást és egy újabb robbantásos merényletet is történt. 2000-ben volt terv arra, hogy nagyobb autonómiát adnak a szigetnek, de ezt a francia parlament elutasította, attól tartva, hogy más francia régiók is nagyobb önállóságra törekednének. A terv francia támogatói pedig azt várták ettől, hogy ezzel megfékezhető lesz a szeparatizmus. 

4. Politika (a Franciaországhoz fűződő viszony)

„Franciaország, aki folyamatosan tagadja, hogy területén kisebbségek élnének (lásd például Franciaországnak a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 27. cikkelyéhez fűzött fenntartásait). Teszi ezt annak ellenére, hogy területén él egy kb. kettő és fél milliós breton közösség, egy másfél milliós elzász-lotaringiai közösség, egy jelentős lélekszámú korzikai közösség. A francia értelmiségi körében elterjedt álláspontnak jogi tartópillérei is vannak. Az Alkotmányozó Tanács több ízben megerősítette, hogy a francia Alkotmány által tiltott ismérvek alapján minden megkülönböztetést elutasít. Fontos kérdésben döntést is hoztak: korzikai kollektív tulajdonú föld nincs, mert „korzikai nép” sincs (1991).”[4] 

5. Gazdaság

A sziget gazdasága a II. világháborút követően még szegényebb lett, mivel gazdasági fejlődése nem követte az „anyaországát”.[5] Korzikában nem fejlesztették sem a mezőgazdaságot, sem az iparágakat, ez hanyatlást idézett elő. Ennek hatására az őslakók egy része kivándorolt. Ekkor mélypont következett be, amit orvosolni kellett, meghirdették 1957-ben a „regionális Akcióprogram Korzikáért” nevű programot. A terv célja a gazdaság fellendítése volt, aminek érdekében 1957 és 1975 között 350 millió frankot tettek bele a programba, vállalatokat hoztak létre.
A fejlesztésnek negatív hatásai is voltak. Olyan vállalkozók telepedtek be a szigetre, akik nem törődtek a hely természeti adottságaival. Ez megmutatkozott a radikális szőlő és déligyümölcs termesztésben. Ennek következtében az akkori bortermelés 75 %-a hamisított volt. 1972-ben ennek kiküszöbölésére született meg a „bortörvény”, amely rendezte a bortermelési viszonyokat.
Korzika fő gazdasági jelentősége a turizmusban található. Nyaranként évi egymillió turista látogat el a szigetre. Időbeli és térbeli vonatkozásban elosztása igen szélsősége, mely sok nehézséget von maga után.
Ipara jelentéktelen, csupán part menti szerepet tölt be. A dolgozók nagy részét építkezési és közműépítő vállalatok foglalkoztatják.
A sziget gazdasági helyzetét ma is számos ellentét jellemzi: tradicionális körzetek- modern szektorok között, idő tekintetében: „szezon” és az év fennmaradó része között, a népesség tekintetében az „aktív” hányad és a közhivatalnokok között. 

6. Közigazgatás

Korzika Franciaország 26 régiójának egyike, bár bizonyos tekintetben azoktól eltérő jogállása van. Számos olyan fontos jogot élvez, amely nagyobb hatáskört biztosít számára, mint amennyi a többi régió rendelkezésére áll, de összességében jogi helyzete mégiscsak a többi régióéhoz hasonló. Korzika kollektív territóriumának fővárosa Ajaccio. A régió két francia megyére bomlik: Corse-du-Sud és Haute-Corse.
Korzika legmagasabb politikai szerve a Korzikai Területi Gyűlés, amelynek ötvenegy tagját hat évre választják. Decentralizált struktúra, önkormányzatiság jellemzi közigazgatást. Nincs törvényhozó jogköre, csupán tanácsadóként működik. Megszavazza a „területi közösség” költségvetését, és elfogadja Korzika fejlesztési tervét. Új hatáskör a gyűléstől, hogy bizalmatlansági indítvánnyal megvonhatja bizalmát a Végrehajtó Tanácstól.
 A Területi Gyűlés végrehajtó szerv a Végrehajtó Tanács, amelynek az elnökön kívül nyolc tagja van. A gyűlés közül választják tagjait. Elnöke gyakorolja a végrehajtó hatalmat. Nincs normatív jogszabály alkotási hatásköre. Irányítja a területi közösség tevékenységét, ami a kompetenciájába esik.
Teljes mértékű kompetenciája a következő témákban van: légi és tengeri közlekedés kulturális tevékenységek, turizmus, egyetemi épületek építése és finanszírozása. Részleges kompetenciával a következőkben rendelkezik: mezőgazdaság, halászat a kultúra, a korzikai nyelv.
A Korzikai Gazdasági, Szociális és Kulturális Tanács ezen kívül működik, ami egy segítő szerv. A gyűlés és a tanács munkáját támogatja.

7. Kultúra

A 302 ezer lakosú kis mediterrán sziget kultúrájában az olasz és a francia hagyományok keverednek. A korzikaiak kizárólag római katolikus vallásúak.

7.a. Nyelv[6]

A korzikai nyelvet beszélik Franciaországban, valamint Olaszországban, ezen belül pedig Korzikán és Szardínia északi részén. Kb. 500 000 ember beszéli ezt a nyelvet összességében. A francia nyelv használata egyre jobban elterjed a jobb integráció és a munkalehetőségek miatt, és ez igencsak veszélyezteti a korzikai nyelvet. Ez a jelenség különösen a 20. század második felében vált erőteljessé. Napjainkra a francia igen erőteljes pozíciókat szerzett a média és az oktatási rendszer révén, és lényegében a korzikai szülőkre hárul a feladat, hogy átadják a korzikai nyelvet az új generációknak, ami egyre kevésbé sikeres. A korzikai nacionalista mozgalom egyik nagy vívmánya volt, hogy elérték a korzikai „nyelvvé nyilvánítását”, amelyet most már az állami iskolákban lehet tanítani, igaz csak fakultatívan.
A korzikai nyelv közel áll a toszkán nyelvjáráshoz és az olaszhoz. Tulajdonképpen átmenet  az olasz és a szárd nyelv között. A korz nyelvet Franciaország elismeri, de hivatalos szervezet nem szabályozza. A korzok kíválóan beszélnek ezen kívül franciául is, Bonifacióban pedig egy ligur nyelvvel kevert dialektust is használnak.

7.b. Művészet

Korzika szigete számos nemzetközileg ismert művészt adott a világnak, többek között az absztrakt festő François Lanzi és a többszólamú népdalének együttest Filetta és I Muvrini.

7.c. Hagyományok

Korzikán a francia idegenlégiónak is van laktanyája, Calviban. Azonban arra nagyon ügyelnek, hogy civileket soha ne érjen bántódás. A korzikaiak törvényként tisztelik a babonákat, régi szokásokat. Erre példa, amikor egy kisgyerek foga jön, nem ehet bárány- és disznóhúst, nehogy törpe maradjon, vagy május közepén nem tartanak esküvőt, mert az rossz óment jelent. A híres Bosszúálló Madonna szobrát Calviban az egyházi ünnepekre különféle ruhákba szokták öltöztetni. Az alsóruha mindig a Madonnán marad, és a babona szerint tilos alá nézni. A monda szerint a Madonna öltöztetőnője egyszer megszegte a szabályt, és abban a pillanatban megvakult.
Különféle ünnepeket szentelnek a gyümölcsöknek Korzikán. Híressé vált a Festa Antica, a mandulaünnep, amelyet augusztus 15-én, Napóleon születésnapján tartanak. A híres Calvi-i jazz fasztivált is a szigeten tartják meg, melyen a jazz legjobbjai gyűlnek össze. Júliusban tartják Pignában a polifónia és a középkori gesztaénekek világtalálkozóját.
Két ősi tánc létezik Korzikán: caracolu, ez a nőknek a temetési tánca, a másik a moresca, amely a keresztények és a mórok közötti harcot ábrázolja. Manapság ezeket már nem igen táncolják. Hagyományörző néptáncok, mint például a quatriglia vagy a scuttiscia újra nagy népszerűségnek örvendenek az elmúlt húsz évben.

7.d. Híres korzikaiak

A sziget Bonaparte Napóleon szülőhelyeként ismert. Ajaccio városában született, 1769. augusztus 15-én. A szülei fiatalon francia iskolába járatták, de ettől függetlenül 1793-ig meglehetősen sok időt tölött a szigeten, amikor viszont a kialakult politikai helyzet miatt családjával Franciaországba költöztek. „Jean-Jacques Rousseau a francia felvilágosodás talán leghatásosabb könyvében, A társadalmi szerződésben egyebek közt arra a jóslatra ragadtatta magát, hogy a civilizáció által meg nem rontott Korzika „egykor még bámulatba fogja ejteni Európát”… A nagy filozófus nagyot tévedett – Korzika nem adott példát az emberiségnek arra, miként lehet „jó törvényekkel igazságos államot teremteni”. Annál inkább bámulatba ejtette Európát Korzika nevezetes fia, ha nem is az „igazságos állam” megteremtésével, de mindenesetre méltán világtörténelminek ítélt tetteivel.”[7]
Calvi városát a helyiek Kolumbusz Kristóf szülővárosának tekintik. A Genovaiak szerint persze az ő városuk szülöttje a nagy utazó és felfedező. A történelem során nem ez az első ellentét Genova és Korzika között.
A híres francia színész és énekes Tino Rossi Ajaccio városában született 1907. augusztus 29-én. További híres korzikaiak a világban: Henry Padovani – énekes, a The Police együttes alapítója; Pasquale Paoli – Korzikai hadvezér és függetlenségi harcos; Tino Rossi – világhírű énekes-színész; César Vezzani – opera énekes; Marion Bartoli – profi teniszjátékos.

Felhasznált irodalom:

Gerencsér Balázs- Juhász Albin: A kisebbségi autonómia (működő modellek, magyar elképzelések) Budapest, 2001. III. fejezet 6. rész 102-104.o.
Bognár Zoltán: Kisebbségi autonómiák és a kisebbségek érdekeit szolgáló regionális autonómiák az. Európai Unió tagállamaiban. 2007.
Demény Gyöngyvér: Etnopolitika Franciaországban
Georg Brunner – Herbert Küpper  Európai autonómia-megoldások: A kisebbségi önkormányzatok autonómia-modelljeinek tipológiája. 2004.
Dr. Kreczinger István: A kisebbségek jogi védelmének néhány kérdése és az Európai Unió 2004.
Tandori Mária: A korzikai angol királyság, avagy a kölcsönös meg nem értés története, 2004.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=643






[1] Gerencsér Balázs- Juhász Albin: A kisebbségi autonómia (működő modellek, magyar elképzelések) Budapest, 2001. 102-104.o.
[2] Bognár Zoltán: Kisebbségi autonómiák és a kisebbségek érdekeit szolgáló regionális autonómiák az. Európai Unió tagállamaiban. 2007., 7.o.
[3] Dr. Kreczinger István: A kisebbségek jogi védelmének néhány kérdése és az Európai Unió 2004. 31.o.
[4] Dr. Kreczinger István: A kisebbségek jogi védelmének néhány kérdése és az Európai Unió 2004., 33. o.
[5] Gerencsér Balázs- Juhász Albin: A kisebbségi autonómia 2001., 105.old.
[6] http://hu.wikipedia.org/wiki/Korzikai_nyelv
[7] http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000001021&secId=0000098469&mainContent=true&mode=html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése