2013. november 8., péntek

A Man-sziget, mint autonómia

[A Falchbarth-műhely 2011-től autonómia-kutatásokat folytat. Az alábbi tanulmányt e sorozat részeként közöljük. A Man-szigetek autonómiájának elemzését készítették: Berta Henrietta – Fábián Katalin – Lénárt Éva:]


I. A terület bemutatása

A mind Írországtól, Skóciától és Angliától egyenlő távolságra fekvő[1] Man-sziget Neptunus helyi megfelelőjéről, Mannanan[2]-ról kapta nevét. Az 572 km2 területtel, 84 497 fős lakossággal és saját pénznemmel rendelkező szigeten az első közösségek 4-5 ezer évvel ezelőtt jelentek meg. A későbbi kelta, ír, majd viking[3] hódítást követően skót, majd angol befolyás alá került.
Elhelyezkedésének köszönhetően már a kezdeti időktől virágzott a csempészet[4], amelynek felszámolására 1765-ben a brit parlament megvásárolta akkori tulajdonosától a szigetet, szigorú szabályrendszert vezettek be, melynek hatására átmenetileg eltűnt a legálisan vagy illegálisan működő vállalkozó réteg.
A sziget autonómiája sokáig bizonytalannak látszott. A brit fennhatóság 1765-től megszüntette a saját ügyekben való kvázi önállóság korábbi státuszát, így a vámok, az adók, a postai szolgáltatások, a kikötői felügyelet és a bíróságok is az angol belügyminisztérium irányítása alá kerültek. Az autonómia visszanyeréséhez vezető úton az első áttörést 1947 jelentette, amikor a Tynwald[5] visszavásárolhatta azon területeket, amelyeket 1826-1828-ban a lordok eladtak Nagy-Britanniának. Következő lépés 1958-ban következett, amikor az angol parlament elfogadta az „Isle of Man Act”-et, amelynek eredményeként a pénzügyek, a helyi költségvetés és a kikötők felügyelete a sziget hatáskörébe került. A védelem és a külügyek közös területekké váltak, ugyanakkor a brit uralkodó továbbra is a Man-sziget lordja maradt. Ezt a törvényt 1979-ben hatályon kívül helyezték és egy új „Isle of Man Act” lépett a helyébe.[6] Az uralkodót képviselő helyettes kormányzó jogköre folyamatosan csökkent, végül egy későbbi igazgatási, kormányzati reform névlegessé tette e pozíciót.[7]

II. A sziget gazdasága

A Man-sziget mindig is törekedett arra, hogy sem közigazgatásilag, sem gazdaságilag ne legyen függő helyzetben Nagy-Britanniától. Ez a függetlenség a mai napig meghatározóan jellemzi a területet.
Az 1800-as évekig a sziget gazdaságát a halászat és a mezőgazdaság határozta meg, amely főként az itt lakók önellátását szolgálta. Ezt közvetítő kereskedelemből származó bevétel egészítette ki. A XIX. századtól kezdve a gazdaságban komoly változások következtek be: elsőként az új termelési módok alkalmazása és a mezőgazdasági területek kiterjesztése, majd a réz-, az ólom- és az ezüstbányászat felfutása nyújtott elmozdulási lehetőséget. A XIX. század közepétől a megközelíthetőség és az elérhetőség folyamatosan javulni kezdett, így az idegenforgalom is lehetőségként jelent meg a sziget gazdasági javulásában.[8]
A XX. században a mezőgazdaság és a halászat komoly mértékben hanyatlani kezdett – és bár saját méretüknek megfelelően nagyszámú állatállomány jellemzi a területet –, már nem tudtak érdemben jelen lenni a nemzetközi versenyben. Az idegenforgalom pedig a mediterrán konkurenciával találta magát szemben (bár még így is évente csaknem 1 millió turista látogatja a Man-szigetet).
A kiesett bevételeket strukturális és kormányzati beavatkozásoknak köszönhetően a pénzügyi szektor pótolta. A fentebb már említett önálló berendezkedésnek köszönhetően több adónem átalakításával, új adókulcsok bevezetésével az Egyesült Királyságtól merőben eltérően, kedvezőbb feltételeket biztosított a sziget a potenciális befektetőknek. Ennek hatására egyre több bank és pénzügyi szolgáltató vállalkozás indította be tevékenységét, vagy költözött át a Man-szigetre. A GDP igen magas hányadát (40%) az offshore pénzügyekből származó bevételek adják - 68 bank, 192 biztosítótársasság és 42 000 bejegyzett cég (1998-as adat).
Ez a jelenség együtt járt az életszínvonal jelentős javulásával is, valamint egyre komolyabb bevándorlás volt tapasztalható.
A sziget stratégiai pozícióját mutatja az is, hogy míg az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az Európai Közösséghez, a Man-sziget a kívül maradás mellett döntött[9], de különböző egyezmények rendszerével szabályozott kapcsolatban áll az Unióval. A legfontosabb az 1972-es csatlakozási szerződés harmadik jegyzőkönyve, mely alapján a Man-sziget tagja a vámközösségnek, követi a közös vámtarifarendszert, valamint a mezőgazdasági importból származó lefölözések és az áruk szabad mozgását biztosító mechanizmusok rendszerét.

III. A sziget közigazgatása[10]

A Man-sziget önálló közigazgatással rendelkezik, a nemzetközi kapcsolatokban képviseletet ellátó Egyesült Királyság részére évenkénti hozzájárulást fizet. Emellett saját vám- és bevándorlási felelőssége is van.
A brit koronafüggőségek kapcsolattartásában fontos szerepet játszik a Brit-Ír Tanács, amelynek feladata, hogy koordinálja és előmozdítsa a Brit-szigetek régiói közötti szorosabb együttműködést.

Végrehajtó hatalom

A sziget államfője (Lord of Mann) 1765-től gyakorlatilag a királynő. A brit korona képviselője az általa öt évre kinevezett kormányzó (Lieutenant Governor). Hatalma korlátozott, jogkörének egy részét folyamatosan a sziget kormánya vette át.
A sziget kormánya (Reiltys Ellan Vannin) a végrehajtó hatalom letéteményese, vezetője a kormányfő (Ard-choylargh), akit a parlamenti választásokat követően az országgyűlés (Tynwald) választja meg tagjai közül 5 éves időtartamra.
A miniszterek alkotják a Miniszterek Tanácsát (Coonseil ny Shirveishee), amely korlátozott mértékű törvényhozó szereppel is rendelkezik.

Törvényhozó hatalom

Ellentétben a végrehajtó hatalommal, a törvényhozás korábban sem tartozott a brit korona kizárólagos jogkörébe.
A Man-sziget parlamentje, a Tynwald (Tinvaal). 979-ben alapították, azóta folyamatosan működik. Jelenleg két kamarája van a House of Keys (Kiare as Feed), vagyis alsóház és a Törvényhozó Tanács (Legislative Council), vagyis felsőház.
A Brit Parlament által hozott törvények általában nem vonatkoznak a koronafüggőségekre, kivéve, ha ezt külön tartalmazzák – ez azonban csak ritkán fordul elő (ilyenkor előzetes megállapodás szükséges a helyi közigazgatással).
A két kamara októbertől júliusig legtöbbször külön ülésezik. Július 5-én (St. John’s) együttes ülést tartanak, amikor a kormányzó elnökletével szabadtéri gyűlésen hirdetnek ki egyes törvényeket és fogadnak el bizonyos kérelmeket.
A parlament tagjainak nagy többsége független képviselő – sokan ezzel magyarázzák a politikai stabilitást a szigeten.

Történelem

A szigetet előbb a dublini viking királyok, majd az Orkney-szigeteken székelő viking királyok hűbéresei irányították. 1079-től Godred Crovan a Man-sziget és a Hebridák királyaként a „Man és a Szigetek királyának” kiáltotta ki magát. Utódai névlegesen ugyan elismerték a norvég királyok fennhatóságát, de továbbra is királyokként tudtak uralkodni. 1164-ben a királyság kettévált, a sziget uralkodói ettől kezdve csak a Man-szigeteket kormányozták.[11]
A sziget későbbi történelme során számtalan kézen ment keresztül. 1266-ban a norvég király eladta Skóciának, és a sziget 1399-ig skót irányítás alatt maradt.[12] A XIV. században az angolok kezébe került a terület. 1405-ben IV. Henrik Sir John Stanleynek adományozta a szigetet. Végül 1504-ben megszüntették a már hosszú ideje csak névleges Man-sziget királya címet, ennek ellenére a területet továbbra is Sir John Stanley utódai birtokolták. A szigetet 1765-ben a brit parlament megvásárolta akkori tulajdonosától azzal a céllal, hogy felszámolja a virágzó csempészközpontot.[13] Az angol irányítás szigorú szabályrendszerének eredményeként a korábban legálisan, vagy illegálisan itt tevékenykedő vállalkozó réteg eltűnt.

Törvényhozás

A 24 főből álló alsóház tagjai 5 évente választják, közvetlen módon, s ezek után ők a felsőház 11 tagja közül 8-at választanak. A Törvényhozó Tanács további 3 tagja ex-officio, azaz más címek birtoklása folytán tagja a felsőháznak. (A Tynwald elnöke, az uralkodó által kinevezett főügyész és a püspök.)
A felsőház általános feladata az alsóház által megalkotott törvények felülvizsgálata.
A törvények kihirdetését jog szerint a királynő végzi, gyakorlatilag a kormányzó.
A két kamara közösen ülésik:
-        a törvények hivatalos aláírásakor,
-        a kormányzói jóváhagyás fogadásakor,
-        a minisztereknek feltett kérdések alkalmával,
-        a kérelmek fogadásakor.

Végrehajtás

A sziget állampolgárai nem vehetnek részt a nagy-britanniai választásokon, képviselettel sem rendelkeznek a westminsteri törvényhozásban.
A kormány a sziget fővárosában, Douglas-ben (Doolish) ülésezik. Itt található a törvényhozás épülete is.
A kormány 9 minisztériumból, 10 törvény által létrehozott tanácsból és 3 osztályból áll, mely utóbbiak a minisztériumok közvetlen irányítása alatt vannak.
A miniszterek alkotják a Miniszterek Tanácsát (Coonseil ny Shirveishee), amely korlátozott mértékű törvényhozó szereppel is rendelkezik, emellett tanácsadó feladatokat lát el a kormányzó mellett, továbbá képviseli a régiót bizonyos külügyi helyzetekben. Politikai célokat és iránymutatásokat határoz meg.

Közlekedés

         A Man-szigeten hat különálló vasútvonal van, melyet hat különböző társaság üzemeltet.
         Teljes hossz: 68,5 km, melyből 43,5 km van villamosítva, a többi gőzmozdonnyal működtetett.
         Itt található a Brit szigetek legnagyobb keskeny nyomtávú vasúthálózata.
         Közutak hossza: 800 km
         A Man szigeten nincs előírt maximális megengedett sebesség a közutakon. Így mondhatni a gyorshajtás ismeretlen fogalom.
         Angliában a közutak autóverseny céljára történő lezárása törvényi akadályokba ütközött, de Man szigeten – egy korábbi törvény értelmében lehetséges volt, így az angol raliversenyzés gyorsasági szakaszait hagyományosan itt rendezték.
         Minden évben itt rendezik meg a Man-szigeteki TT-t (Isle of Man Tourist Trophy) - a legnagyobb hagyománnyal bíró motorverseny, melyet már 1907 óta megrendeznek.

IV. A kelta identitás megőrzése

A nemzeti hovatartozás egyik nagyon fontos megjelenítője a nyelv, melynek használata – hasonlóan a többi brit koronafüggőségekhez tartozó területekhez – a történelem során visszaszorult. Olyannyira, hogy sokak szerint 1974. december 27. a manx nyelv halálának napja, mivel ezen a napon hunyt el Ned Madrell, az utolsó ember, akinek a manx volt az anyanyelve. Nyilvánvalóvá vált, hogy amennyiben nem történik gyökeres változás, ezek a kisebbségi nyelvek el fognak enyészni. Ennek megakadályozására az egész birodalom területén nagy hangsúlyt kezdtek fektetni megőrzésükre, életben tartásukra, ezért rehabilitációs programokat indítottak.
2001. március 27-én az Egyesült Királyság is ratifikálta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartáját, melyet az Európa Tanács bocsátott ki 1992-ben, s ebben a kormány elismerte, hogy a manx nyelvet védeni és támogatni kell a fennmaradás érdekében.

Identitás

A mai gael közösségekben és különösen az elszigetelt, különálló kultúrákban nagyon fontos a helyi identitás-felfogás. Összetartozás- és biztonságérzetet adnak számukra az ősi nagyjaikról szóló történetek, legendák.
Identitástudat a gael nyelvi közösségekben

Erős
Közepes
Egyáltalán nem
Gael
60%
12%
28%
Felföldi
35%
19%
46%
„Szigeti”
60%
5%
35%
Helyi
68%
4%
28%
Skót
81%
5%
14%
Brit
8%
33%
58%
Európai
9%
19%
72%
Egyéb
2%
0%
98%
Forrás: Apáti Zsófia – Győri Szabó Róbert: A kisebbségi nyelvek helyzete és oktatási rendszere
Nagy-Britanniában 118. o.

A manx nyelv

A manx nyelv (más néven manx gael nyelv) a Man-sziget ősi nyelve, amely közeli rokonságban áll az ír és a skót gael nyelvvel. Ezen három mellett a walesi, cornwalli és breton nyelvek alkotják a szigeti kelta nyelvcsaládot, mely kb. az V. században alakulhatott ki.
A kelta nyelv az indoeurópai nyelvcsalád nyugati ágához tartozik, s valószínűleg az ókori kelták őshazájából, Közép-Európából kiindulva jutott el Nyugat-Európába. A római hódítás hatására azonban a nyelv, s vele együtt a kultúra is egyre inkább ellatinosodott, a kelta nyelv és hagyomány pedig visszaszorult a Brit-szigetekre.
Az őshonos nyelvet azonban a XIX. századra a Man-szigeten is kiszorította az angol, és a XX. század közepén már csupán a lakosság 1,1%-a beszélte azt. Hasonló, bár nem ilyen mérvű csökkenés figyelhető meg Nagy-Britannia egyéb nemzetiségi nyelvei körében is.

Az európai Kajmán-sziget

A Man-sziget azon ritka területek egyike, amely az EU és ÁFA körébe esik, ezért ideális hely azon cégek számára, amelyek az EU-n belül kívánnak kereskedni. Egy nemzetközi cég működhet adómentesen és mégis regisztrálva lehet ÁFÁ-ra az európai kereskedéshez, ezáltal kihasználhatja az EU-n belüli kereskedés során az adóegyezményekből származó előnyöket. Az offshore cégek csak a Man Szigetről származó jövedelmük után fizetnek adót. Korlátozott kettős adózást elkerülő egyezmény csak az Egyesült Királysággal van érvényben. A minimális alaptőke 28 font és az évente a kormánynak fizetendő díj 705 angol font az ÁFA-mentes, 345 az ÁFA körbe tartozó cégeknek. A cégbejegyzést egy hét alatt elvégzik.

Programok

A Man-szigeten 1899-ben megalakult az Yn Cheshaght Ghailckagh (Manx Nyelvi Társaság vagy más néven Manx Gael Nyelvi Társaság), amely a nyelv megújhodását tűzte ki célul és ennek megvalósításához külföldről is sok segítség érkezett. Rehabilitációs programokat indítottak, melynek keretében ma is sokan tanulják a manxet, mint második nyelvet. A Társaság egy prominens alakjának kezdeményezésére jött létre a Oieghyn Gaelgagh (Manx Felszólalási Éjszakák), amelynek keretében manx nyelven lehetett beszélni és tanulni pub-okban. (Ez a lehetőség a mai napig létezik.) Az 1940-es évek végétől manx anyanyelvűek segítségével szalagra rögzítették és helyezték levéltárba a legfontosabb folklór kincseket, ezáltal is támogatva a későbbi nyelvtanulást ösztönző programokat. 1979-ben a szigeti kormány segítségével megjelent az angol-manxi szótár[14]
Mára már egyre több gyermek nő föl kétnyelvű környezetben, akiknek szülei már beszélik a nyelvet, s így otthon már a manx a beszélgetés nyelve.
1992 szeptemberétől megkezdődött a manx, mint választható nyelv tanítása az általános- és középiskolákban, s egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a felsőoktatás keretein belül is lehessen tanulni a nyelvet.[15] Az emberi törekvések eredményeként a 2001-ben lezajlott népszámlálás kimutatta, hogy a 76 315 főt számláló lakosság 2,2%-a beszéli folyékonyan a manx nyelvet[16] és a hagyományos manx nevek is újra kezdenek népszerűvé válni. Ilyen pl. a női Moirrey, Voirrey (a Mary/Mária manx megfelelői), Breeshey, Breesha (Bridget/Brigitta), Aalish/Ealish (Alice/Alíz) vagy a férfi Illiam (William/Vilmos), Orry (régi Man szigeti király), Juan (Jack/Jakab), Ean (John/János), Pherick (Patrick/Patrik).
Mára már kiszélesedett a manx nyelvű kulturális tér: dráma- és irodalmi körök alakultak meg, sőt 1984-ben elkészült az első manx nyelvű film is, a 22 perces Ny Kiree fo Niaghtey (Bárány a hó alatt) című, XVIII. századi manx népzenével aláfestett alkotás. Növekszik az érdeklődés a hagyományos manx dalok és zene valamint a tánc iránt. Az újságokban is találhatók manx nyelvű cikkek, és a Manx Radio is sugároz kétnyelvű programokat.
Azok az elszántak, akik célul tűzték ki a nem könnyű manx nyelv elsajátítását, mára már az internet segítségét is élvezhetik: hanganyagok, videók széles skálája ad lehetőséget a fejlődésre.
A Man-szigeti kormány 2003-2006-os időszakra meghirdetett „Pozitív nemzeti identitás”-tervének fő célkitűzése a manx nyelv minél szélesebb körben való terjesztése volt. Ennek érdekében minden évben megállapított támogatási keret kerül beépítésre a sziget költségvetésébe, illetve egy külön minisztérium foglalkozik annak szétosztásával.
A Közösségi, Kulturális és Szabadidő Minisztérium felelős a manx kultúra megőrzéséért és fejlesztéséért. Támogatja és elősegíti a szabadidős, művészeti és sporttevékenységeket, valamint segédkezet nyújt a Manx Nemzeti Örökség, a Manx Örökségi Alapítvány és a Kelta Műsorszolgáltatás számára (ide tartozik többek között a manx rádió is).[17]
Az Oktatási Minisztérium költségvetésének keretében támogatja a manx nyelv iskolákban történő oktatását, a Manx Örökség Alapítványon belül pedig manx kultúrát támogató projekteket finanszíroz, akárcsak a Manx Művészeti Tanács. (Ilyen pl. a Manx Múzeum Douglasban, kastélyok fenntartása Castetownban és Peelben, valamint egy vadonatúj örökségi központ Peelben, illetve manx nyelvű könyvek kiadása.)[18]
A nyelv pozícióinak megerősítése, az önálló törvényhozás, kormány és jogi rendszer, valamint, hogy a sziget kulturális értelemben is elkülönül Nagy-Britanniától egyre közelebb hozza a jelenleg még radikálisnak tartott cél megvalósítását – a független Man-sziget megvalósulását.[19]

Állatállomány

A sziget északi és déli part menti síkságain folyó földművelés (árpa, búza, zab, burgonya, zöldségfélék) viszonylag gyenge termése a lakosság szükségleteit sem fedezi. Ezzel szemben az állattartás meglehetősen hatékony eredményességgel működik.
Az állatállomány a lakosság számához viszonyítva (84 497 fő):
        40 000 szarvasmarha,
        150 000 juh,
        90 000 baromfi.

Manx Loaghtan fajta juh

Ennélfogva az élőállatokból, húsból és az emellett jelentős halzsákmányból (8 000 t) származó exportbevétel gazdagítja a sziget költségvetését.
A régen jelentős bányaipar mára háttérbe szorult, már csak az agrártermékek feldolgozására szorítkozik.
A sziget fekvése és szépsége, a friss levegő és az ősi kelta emlékek azonban pótolják az iparból származó bevétel-kiesést.

Brit-Ír Tanács

A brit koronafüggőségek kapcsolattartásában fontos szerepet játszó Brit-Ír Tanács az 1998-as belfasti megállapodás által létrehozott szervezet. Feladata, hogy koordinálja és előmozdítsa a Brit-szigetek régiói közötti szorosabb együttműködést. Helyet kapnak benne a brit, az ír, az északír képviselők, valamint a Man-sziget és a Csatorna-szigetek (Jersey és Guernsey), továbbá skót és walesi képviselők, akik évente kétszer tartanak konzultációt - csúcstalálkozó formájában. A testület legfontosabb feladata, hogy a közlekedés, a mezőgazdaság, a gazdaság, a környezetvédelem, a kultúra, az oktatás és az egészségügy területén információcserét hajtson végre, tegye lehetővé a fenti területeken az aktív konzultációt. Emellett állandó jellegű miniszteri együttműködés van a Brit-koronafüggőségek területei között.

V. A szigettel kapcsolatos érdekességek




A Man-szigeti macska


Más néven Manx macska a házimacska egyik fajtája, melynek gerince természetes mutáció következtében megrövidült, emiatt a farka csonka, egyes példányoknál akár hiányozhat is.
A manx szindróma egy köznyelvi kifejezés arra az állapotra vonatkozóan, amely akkor következik be, amikor a farok elvesztését okozó mutáns gén hatására a gerinc túlságosan megrövidül.

A Man-szigeti óriás

Arthur Caley 1829-ben Sulby-ben született, aki a kor „legnagyobb” emberének számított 242 cm magasságával és 178 kg súlyával. Londonba, majd Párizsba ment, ahol különböző kiállításokon mutatták be őt, majd hirtelen a halálhíre érkezett meg szüleihez, a 2000 ₤-os biztosítási összeggel együtt. Nem sokkal később egy hozzá feltűnően hasonlító férfi jelent meg New York utcáin az általa vezetett szórakoztató kiállítással és cirkusszal.[20]

A sziget költője

Thomas Edward Brown (T. E. Brown 1830. május 5. Douglas – 1897. október 29. Bristol) költő, tudós, teológus. Költészete a szigeten élő egyszerű emberek életével foglalkozik, egyfajta tükröt tartva a manx identitás elé. Megmutatta ezzel, kultúrájukat, nyelvhasználatukat, humorérzéküket, reményeiket és félelmeiket. Verseinek érdekessége, hogy java részüket Man-szigeti dialektusban írta.

Man-szigettel kapcsolatos filmek
Alfred Hitchcock 1929-ben filmek készített A Man-sziget ember címmel. Ebben a mesteri melodrámában az a gyakori élethelyzet fordul elő, hogy két férfi ugyanazt a nőt szereti. Jelen esetben egy halász és egy ügyvédjelölt imádják gyerekkoruk óta ugyanazt a "kis szőkét".

1929-ben a sziget idegenforgalmi bizottságának elnöke azzal az ötlettel áll elő, hogy rendezzenek egy kincskeresős játékot a sziget turizmusának fellendítésére.
Ennek érdekében nyomravezető jeleket helyeztek el a sziget különböző pontjain, amelyeket a résztvevőknek kellett megtalálniuk és megfejteniük.
Hogy az egyes kulcsokat megfelelő köntösben tálalják, felkérték Agatha Christie-t, hogy írjon egy kincskeresős krimitörténetet.
Az írónő 1930 áprilisában elutazott a szigetre, és 65 fontos szerzői díj ellenében megírta A Man szigeti kincs-et.
A sziget híres lakói
-        Nigel Mansell, volt Forma 1 és Indycar versenyző Floridából való hazaköltözése után választotta lakhelyéül.
-        Sir Norman Wisdom, komikus és színész.
-        John Rhys-Davies, a Gyűrűk Ura Gimlije.
-        Andy Kershaw, BBc Radio műsorvezetője.
-        Rick Wakeman a Yes billentyűse.
-        Mark Cavendish profi kerékpáros.
-        Gerald Gardner a Wicca vallás alapítója itt vezette élete végéig boszorkánymúzeumát.
-        Alan Warner multi-milliomos novellista és forgatókönyvíró. Egy világítótoronyban él a sziget északi részén.




[1] http://www.gov.im/lib/docs/treasury/economic/digest2012final.pdf letöltve: 2012.10.02.
[2] Davies, Norman: The Isles – History Papermac, 2000 155.o.
[3] Uo. 214. o.
[4] MCKercher, W.R. “The Isle of Man: Jurisdictional Catapult for Development” in G. Baldarchino and D. Milne (ed.), Lessons From the Political Economy of Small Islands, New York, St. Martin's Press, 2000. 93.o.
[5] Man-sziget parlamentje
[6] http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1979/58/pdfs/ukpga_19790058_en.pdf
[7] Zádori Iván: A Csatorna-szigetek fenntarthatósági kihívásai és gazdaság-politikai válaszkísérletei: PTE Doktori Értekezés, 2009. http://www.rphd.ktk.pte.hu/files/tiny_mce/File/Vedes/Zadori_Ivan_phd_disszertacio.pdf 131.o
[8] Uo. 130.
[9] Uo. 131-132.o
[10] Lőrincz András: Kisebbségi alternatívák Nyugat-Európa kelta régióiban a XXI. század hajnalán 18-20. o.
[11] Zádori Iván: A Csatorna-szigetek fenntarthatósági kihívásai és gazdaság-politikai válaszkísérletei: PTE Doktori Értekezés, 2009.            http://www.rphd.ktk.pte.hu/files/tiny_mce/File/Vedes/Zadori_Ivan_phd_disszertacio.pdf  129.o
[12] Davies, Norman: The Isles – History Papermac, 2000 586.o.
[13] MCKercher, W.R. “The Isle of Man: Jurisdictional Catapult for Development” in
G. Baldarchino and D. Milne (ed.), Lessons From the Political Economy of Small Islands, New York, St. Martin's Press, 2000 93.o.
[14] Orree Crennell: Manx kultúra a késő huszadik században: áttekintés
http://www.gaelg.iofm.net/CARN/CN4/carn100.html
[15] A Man-sziget kormányának hivatalos oldala http://www.gov.im/education/support/external/external_manx.xml
[16] Gordon P. Hemsley – Dr. Emily Manetta: The Manx Language Dead or Alive?
http://udel. academia.edu/GPHemsley/Papers/367920/The_Manx_Language_Dead _or_Alive
[17] A Man-sziget kormányának oldala http://www.gov.im/dccl/about_us.xml
[18] Orree Crennell: Manx im.
[19] Ld. Lőrincz András im. 22. o.
[20] BBC oldal http://news.bbc.co.uk/local/isleofman/hi/people_and_places/history/newsid_8406000/8406711.stm

VI. Felhasznált irodalom

Davies, Norman: The Isles - History
                  Papermac, 2000
Kinvig, R. H.: The Isle of Man. A social, cultural, and political history
                  Liverpool University Press, 1975
MCKercher, W.R. “The Isle of Man: Jurisdictional Catapult for Development”
                  in G. Baldarchino and D. Milne (ed.), Lessons From the Political Economy of Small Islands, New York, St. Martin's Press, 2000.
Probáld Ferenc (szerk.): Európa regionális földrajza
                  ELTE Eötvös Kiadó, Bp. 2007.
A Man-sziget kormányának hivatalos oldala
A Man-sziget parlamentjének hivatalos oldala
                  http://www.tynwald.org.im/about/tynday/Pages/default.aspx
Apáti Zsófia – Győri Szabó Róbert: A kisebbségi nyelvek helyzete és oktatási rendszere
Nagy-Britanniában    http://www.prominoritate.hu/download/2002osz/Osz-Apati.pdf
BBC weboldala
http://news.bbc.co.uk/local/isleofman/hi/people_and_places/history/newsid_8406000/8406711.stm
Gordon P. Hemsley – Dr. Emily Manetta: The Manx Language Dead or Alive?
http://udel.academia.edu/GPHemsley/Papers/367920/The_Manx_Language_Dead _or_Alive
Isle of Man Act 1979: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1979/58/pdfs/ukpga_19790058_en.pdf
Lőrincz András: Kisebbségi alternatívák Nyugat-Európa kelta régióiban a XXI. század
hajnalán
Orree Crennell: Manx kultúra a késő huszadik században: áttekintés
                  http://www.gaelg.iofm.net/CARN/CN4/carn100.html
Zádori Iván: A Csatorna-szigetek fenntarthatósági kihívásai és gazdaság-politikai válaszkísérletei: PTE Doktori Értekezés, 2009.
                  http://www.rphd.ktk.pte.hu/files/tiny_mce/File/Vedes/Zadori_Ivan_phd_disszertacio.pdf


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése