2011. szeptember 27., kedd

Történetünk

2004. március elsején Kilényi Géza professzor ösztönzésére és támogatásával alakult meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának első határon túli magyar fiatalokat foglalkoztató tudományos műhelye, amelyet Flachbarth Ernőről, a felvidéki származású jogászprofesszorról, a két világháború közötti időszak egy, a felvidékiek számára meghatározó alakjáról neveztünk el. A kutatócsoportba akkor közel húsz, II-V. éves hallgató jelentkezett, többségük Erdélyből, de legnagyobb örömünkre Kárpátalja és Felvidék és Délvidék is kellő mértékben reprezentált volt. A kutatócsoport az Alkotmányjogi és a Közigazgatási Jogi Tanszékek keretein belül működik, vezetését és a koordinatív feladatokat Gerencsér Balázs Szabolcs, a közigazgatási jog tanszék docense látja el.

2006-tól, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatallal vettük fel a kapcsolatot és megfogalmaztuk, hogy  célunk a határon túliak mellett a hazai nemzetiségek tárgyában is ösztönözzük a kutatni vágyó fiatalokat - első sorban a karon hallgató kisebbségi származásúakat.

2008-tól egyre több civil szervezettel működünk együtt, mint például a Rákóczi Szövetséggel, Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körével, illetve a Saxlehner Egyesülettel.

2011-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségekért felelős államtitkárságával vettünk fel kapcsolatot és vendégként köszönthettük a KIM munkatársait a műhelymunkában.